sunnuntai 15. heinäkuuta 2018

Ålesund ja Trollstigen

Kyllä tämä Norjan sää on kummallinen. Se muuttuu nopeasti, samoin lämpötila. Tämä aamuna pikku mökki jäi taakse jo 19 asteen lämmössä (klo 9.00), aurinkokin pilkisteli taivaalla. Laskeuduimme alas vuonon rantaan ja ylitimme Norddalsfjordenin Eidsdalista Valldaliin.

Emme kuitenkaan vielä lähteneet Trollstigenille vaan Ålesundiin. Päätimme pidentää päivämatkaa noin 200km, ja Ari pääsi taas ajelemaan kunnolla. No, se tietty tarkoitti, että kiljumistakin välillä takapenkiltä kuultiin. No, matka oli ihan mukavaa tietä ja perillä Ålesundissa oli jotkin markkinat. Mentiin sinne kaffelle ja ihmettelemään sitä samaa risteilijää, joka nähtiin jo Bergenissä ja myös eilen yhden vuonon rannalla.



Rannalla oli ollut jotku venemarkkinat ja väkeä siellä oli riittämiin. Katseltiin ja kierreltiin ja eikun takas. Matkalla satoi muuten muutama pisara ja sää oli pilvipoutainen. Ajoimme hieman alkumatkasta eri reittiä, mutta loppu tultiin samaa tietä Valldaliin.

 
 


Pienitauko ja kohti korkeuksia. Ylöspäin mennessä oli tien vieressä tooosi paljon mansikkatiloja ja niiden myyntipisteitä. Ari jo sanoi, että pitäisikö ostaa, kunnes tultiin syvän ja kapean kosken kohdalle. Mopo parkkiin ja muiden kanssa ihmettelemään koskea (Gudbrandsjuvet) ja samalla syötiin nyt niitä mansikoita. Ja oli muuten todella hyviä, parhaita mitä ollaan tänä vuonna syöty! Kosken päälle oli tehty hienot rautasillat, joita minäkin uskalsin kulkea. Joki oli syvällä kallion välissä, kapeassa onkalossa, josta se kuohuen kulki eteenpäin turkoosinsinisenä. Upeeta!





Matkaan taas lähdettiin ja pikku hiljaa noustiin ylös vuorille. Korkeutta oli enimmillään alle kilometri ja maisemat avarat ja osittain lumisetkin. Pysähdyimme Trollstigenin näköalapaikalle ennen laskua ja kävimme ottamassa pakolliset kuvat. Olipa taas kerran hieno paikka 1800m korkeiden huippujen välissä. Väkeä oli kuin pipoa ja odotettavissa siis ruuhkia matkalla alas.



Laskeutuminen sujui hyvin, mutta hitaasti. Saavutimme yhden bussin, jonka matka oli hieman vaikeaa. Kuitenkin tämä oli aika helppo verrattuna niihin pahimpiin, joissa Alpeilla on käyty. Mutta sellainen ”must” kokemus Norjassa.

Alhaalla suoritettiin matkustajien tankkaus ja sen jälkeen vielä ajo majapaikkaan, Mittettiin. Periltä löytyi yöpaikka, pieni, vanha mökki talon pihalla. Mökissä oli kuitenkin kaikki mukavuudet terasseineen, eli ihan hyvä paikka. Ja taas toisella puolella vuono näköala ja toisella vuoret.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Rørosista Tukholmaan

22-24.7 Matkaan lähdettiin sunnuntai aamuna ja valitsimme reitin Rørosin kautta ja siitä kohti etelää. Ensin tietä 28 ja sitten tielle 26. ...